Što je SaaS?

SaaS - Softver kao usluga (eng. Software as a service), je model distribucije softvera u kojem pružatelj softvera korisnicima putem vlastite mreže omogućuje pristup podacima s bilo kojeg uređaja s aktivnom internetskom vezom putem web preglednika.

To je mrežni model koji omogućuje pružateljima softvera da pohranjuju i upravljaju poslužiteljima, kodovima i bazama podataka korisnika razvijene aplikacije.

Nekoliko je osnovnih karakteristika koje se koriste za klasificiranje sustava kao SaaS rješenje. Metodologija pristupa je prva. Da bi se mogao smatrati SaaS rješenjem, softver mora biti zasnovan na mreži i njime se treba upravljati sa središnjeg mjesta ili čvorišta. Korisnici pristupaju softveru putem interneta. Svaka web lokacija korisnika nudi niz jedinstvenih korisničkih imena i profila. Softver je u stanju prepoznati korisnika i pružiti mu odgovarajući prikaz i pristup podacima.

Poslovni aspekti upravljanja softverom, od cijena, partnerstva i cjelokupne arhitekture, dizajnirani su na način naplate po korisniku. Takva se struktura mora postaviti pri početnom dizajnu sustava i zahtijeva značajan napor za postizanje. Međutim, nakon što je softver razvijen, ista pravila vrijede za sve korisnike, bez obzira na količinu novih korisnika.

Cjelokupnim održavanjem sustava upravlja se centralno. To je velika prednost jer pružatelj usluge (softvera) ima puno veći stupanj kontrole nad softverom. Pružatelj zadržava prava pristupa i može istovremeno primijeniti konfiguracije i popravke sustava na sve korisnike. Ova vrsta kontrole rješava velik dio posla koji se sa regularnim softverima obavlja na lokaciji korisnika.

Infrastruktura potrebna za pokretanje ove vrste softvera je značajna i često se temelji na uslužno orijentiranoj arhitekturi (SOA). Takva struktura stvara mogućnosti za različite funkcionalnosti kao interoperabilne usluge ili module. Svaki je klijent u mogućnosti aktivirati različite usluge i proširiti svoj set alata i modula na temelju vlastitih potreba i rasporeda. Dizajn osigurava da svaki modul funkcionira kao neovisna cjelina, integrirajući se s ostalim aspektima softvera.

Dva su važna razloga zašto se SaaS aplikacija razlikuje od tradicionalnog lokalnog softvera:

 • Implementacije SaaS-a ne zahtjevaju instaliranje opsežnog hardvera. To omogućuje tvrtkama da prenose većinu svojih IT poslova i smanje vrijeme i troškove internog rješavanja problema i održavanja softvera.
 • Kao drugo, SaaS proizvodi eliminiraju troškove plaćanja za licencu, kao što je stvar sa tradicionalnim softverskim modelom, jer korisnicima omogućuje kupnju i korištenje na osnovi pretplate.

Sva SaaS rješenja imaju tri zajedničke karakteristike:

Model licenciranja: kupci plaćaju na osnovi pretplate ili po potrošnji.

Uvođenje: softver je u vlasništvu, isporučuje ga i njime upravlja treća strana.

Arhitektura: funkcionira na principu „one-to-many“ modelu, jedan set zajedničkih pravila i koda se primjenjuje na sve korisnike.

Povijest i razvoj

U govoru studentima MIT-a, John McCarthy, poznati računalni znanstvenik koji je osvojio Turingovu nagradu za svoj rad u umjetnoj inteligenciji (AI), slavno je rekao, "računarstvo će jednog dana možda biti organizirano kao javna služba."

Drugim riječima, koncept računarstva u Oblaku (eng. Cloud) započeo je kao zajednički resurs računalne snage. Iako ideja postoji već neko vrijeme, internetska tehnologija potrebna za podršku SaaS-u sazrijela je krajem 1990-ih. Tada su tvrtke poput Salesforce - koja je osnovana posebno za stvaranje softvera u Oblaku - počele nuditi tradicionalna rješenja za poduzeća, poput upravljanja odnosima s kupcima (CRM), putem SaaS modela.

SaaS ili on-premise softver?

On-premise ili lokalni softver instalira se i pokreće na računalima u fizičkim prostorijama klijenata ili organizacije koja koristi softver, a ne u udaljenoj ustanovi poput sjedišta poslužitelja ili Cloud-a. Softver On-Premise uspostavljen je unutar sustava organizacije zajedno s hardverom i drugom infrastrukturom potrebnom za funkcioniranje softvera. Softver se sastoji od baze podataka i modula koji se kombiniraju kako bi se posebno zadovoljile jedinstvene potrebe velikih organizacija u pogledu automatizacije poslovnog sustava na razini cijele tvrtke i njezinih funkcija.

Izbor između SaaS-a i lokalnog rješenja uključuje procjenu više faktora.Više nije slučaj da kupci moraju birati između fleksibilnosti i funkcionalnosti. Većina softvera temeljenih na Oblaku danas može ponuditi potpuno isto iskustvo kao i lokalna instalacija.

Veće je pitanje oko vlasništva podataka. Velika većina softverskih tvrtki i dalje stavlja podatke u posjed krajnjeg korisnika, ali svakako je bitno pregledati ugovor o pružanju usluge kako biste točno razumjeli kako će se Vaši podaci koristiti.

Nekoliko je bitnih stavaka koje treba razumijeti prije odabira pravog rješenja, a to su trošak softvera, implementacija, prilagodba, održavanje i korisnička podrška, skalabilnost, nadogradnje te sigurnost.

Trošak

Početna ulaganja pojedinačnog i višenamjenskog SaaS-a prilično su niska u usporedbi s lokalnim rješenjima. No, godišnji troškovi SaaS-a mogu biti visoki i tvrtke bi dugoročno mogle na kraju potrošiti više. SaaS modeli cijena fleksibilni su, dok su troškovi nadogradnje također prilično niski. SaaS minimalizira troškove povezane s unutarnjim resursima i IT podrškom jer je davatelj usluga odgovoran za većinu stvari.

Ulazni i operativni troškovi lokalnih rješenja visoki su, ali tekući troškovi održavanja niski. Tvrtke također trebaju vlastitu IT infrastrukturu i ljudske resurse kako bi stvorile novo okruženje i pružile podršku. Vlastita rješenja također imaju veće troškove nadogradnje i održavanja.

Implementacija

SaaS rješenja mogu se implmentirati u kraćem vremenu u odnosu na interna rješenja. To je zato što korisnici mogu započeti korištenje odmah nakon prijave za pretplatu. SaaS rješenja koriste postojeću platformu koju je dobavljač već implementirao, pripremio i testirao. S druge strane, lokalnim rješenjima treba vrijeme, ljudski resursi i novac, dok ih se također mora nadograditi ručno, bilo softverski ili hardverski.

Personalizacija

Personalizacija multitenantnih SaaS rješenja obično nije moguća jer velik broj korisnika mora dijeliti istu instancu aplikacije. Međutim, prilagodba jednog zakupca SaaS-a prilično je jednostavna ako aplikacija to dopušta. Lokalna rješenja nude veću fleksibilnost u tom pogledu i omogućuju poduzećima da prilagode gotovo sve. Bolja prilagodba odnosi se i na veću kontrolu nad načinom obrade, pohrane i prezentacije informacija, što nije nešto čemu većina dobavljača SaaS-a pridaje pažnju.

Održavanje i podrška

SaaS zahtijeva vrlo malo ili nimalo IT-a za održavanje i podršku, koja je uglavnom ograničena na provjeru valjanosti i prilagodbu. Budući da davatelj usluga preuzima odgovornost za osiguravanje dostupnosti, sigurnosti i oporavka od katastrofe, tvrtke se ne moraju brinuti o IT stvarima. Međutim, tvrtke moraju davatelju usluga povjeriti obradu vrijednih korporativnih podataka.

Što se tiče lokalnih rješenja, poduzeća su sama odgovorna za sve, uključujući postavljanje i održavanje softvera. Interno IT osoblje također mora osigurati dostupnost, ali zauzvrat, tvrtke dobivaju potpunu kontrolu nad svojim podacima i puno izraženiji osjećaj vlasništva.

Skalabilnost

SaaS rješenja mogu se lako prilagoditi rastućim poslovnim potrebama, dok se također mogu vrlo lako otkazati, odnosno prekinuti pretplatu kako bi se smanjilo rasipanje resursa. Lokalna rješenja zahtijevaju dugoročno planiranje skaliranja i često nisu najbolje rješenje za rastuće tvrtke jer zahtjevaju velika ulaganja u vidu IT-a.

Nadogradnje

Lokalne nadogradnje često su skupe i dugotrajne, dok je IT osoblje odgovorno za planiranje, uvođenje i provjeru valjanosti nadogradnji. Nadogradnje SaaS-a lakše su, ponavljaju se i zahtijevaju malo sudjelovanja internog IT osoblja.

Sigurnost i usklađenost s propisima

Lokalna rješenja zahtijevaju dodatno vrijeme i resurse za visoku razinu sigurnosti. Vrhunski SaaS davatelji nude značajnu sigurnost i brinu se o nadzoru poslužitelja i mreže. Davatelji pružaju osnovnu provjeru valjanosti za pregled korisnika, a provođenje regulatornih zahtjeva prilično je jednostavno. U slučaju internih rješenja, interno IT osoblje odgovorno je za provjeru i provedbu regulatornih zahtjeva. No budući da imaju potpunu kontrolu nad sustavom, provođenje regulatornih zahtjeva relativno je lakše.

SaaS, PaaS i IaaS

Softver kao usluga
SaaS - Softver kao usluga koristi internet za pružanje različitih usluga putem aplikacija i platforma. Treće strane upravljaju SaaS sustavima, a korisnici ne trebaju preuzimati ili instalirati softver. Primjeri SaaS aplikacija uključuju Salesforce, MailChimp i Slack.

Infrastruktura kao usluga

IaaS - Infrastruktura kao usluga, koja pruža usluge poput pohrane podataka, pristupa mreži i virtualizacije na temelju pay-as-you-go modela. Omogućuje poduzeću kupnju resursa na temelju zahtjeva. Davatelji usluga IaaS uključuju DigitalOcean, Google Compute Engine i Openstack.

 Platforma kao usluga

PaaS - vrsta je platforme koja omogućava razvoj web aplikacija, brzo, jednostavno i bez kompleksnosti nabavke i održavanja potrebnog softvera i infrastrukture jer ova usluga developerima omogućava razvoj aplikacija i usluga putem interneta.

 

Horizontalni vs vertikalni SaaS

 • Horizontalne SaaS usredotočen je na niz kategorija ili vještina. Horizontalne SaaS usluge uglavnom se koriste u marketingu, automatizaciji, ljudskim resursima i IT nišama.
 • Vertikalni SaaS usluge specifične su za određene niše kao što su e-trgovina, upravljanje projektima i tako dalje.

Horizontalni SaaS obično je češći model na tržištu. Ova vrsta SaaS-a fokusira se na kategoriju softvera, koja udovoljava širokim poslovnim potrebama.

Neki od istaknutih primjera uključuju QuickBooks (računovodstvo), Salesforce (CRM) i HubSpot (marketing). Horizontalni SaaS želi pružiti široku uslugu koja može pokriti veliku širinu tržišta kroz različite industrije. Slack je jedan od primjera - vode plaćeno oglašavanje namijenjeno različitim vrstama tvrtki.

Za razliku od horizontalnih, vertikalni SaaS pružatelji, proizvode softver koji je usmjeren na vrlo određenu industriju. Ovo je noviji trend u SaaS-u, koji nije toliko zreo kao horizontalno tržište.

Neki primjeri vertikalnih SaaS-a uključuju:

BioIQ - Softver za zdravstveno testiranje.

Guidewire - Softverska rješenja za industriju osiguranja.

MachineDesk – Sustav za upravljanje projektima u proizvodnim poduzećima.

Vertikalni SaaS model nema za cilj pokriti široku kategoriju proizvoda; umjesto toga, usko se usredotočuju na određene industrije. Njihova su rješenja namijenjena jasnim industrijskim nišama i na taj način sužavaju veličinu svog potencijalnog tržišta.

Razlike između horizontalnog i vertikalnog SaaS modela

Sigurnost i upravljanje podacima

Sigurnost podataka jedna je od najvažnijih stvari o kojoj mora brinuti svaka organizacija. Pružatelj SaaS-a mora osigurati da pohrana SaaS podataka bude u vrlo sigurnom okruženju. Nekoliko freemium SaaS-a ne nudi nikakvo jamstvo za pravila o privatnosti i upravljanju podacima.

Stoga, tvrtke moraju biti sigurne da se obraćaju pouzdanom dobavljaču SaaS-a koji ima stroge propise o privatnosti, zajedno s odgovarajućim ugovorom o zaštiti podataka.

Kako bi osigurali sigurnost podataka o kupcima, regulatorna tijela izdala su sigurnosne smjernice, uključujući GDPR, EU-SAD i švicarsko-američki okvir zaštite privatnosti, koje je obvezno slijediti kao SaaS tvrtka.

Gdje se nalaze podaci?

 

"Oblak" (eng. Cloud) se odnosi na servere kojima se pristupa putem Interneta te softver i baze podataka koji se izvode na tim serverima. Cloud serveri nalaze se u podatkovnim centrima po cijelom svijetu. Korištenjem računarstva u Oblaku korisnici i tvrtke ne moraju sami upravljati fizičkim serverima niti pokretati softverske aplikacije na vlastitim računalima.

Oblak omogućuje korisnicima pristup istim datotekama i aplikacijama s gotovo bilo kojeg uređaja, jer se pohrana odvija na poslužiteljima u podatkovnom centru, umjesto lokalno na korisničkom uređaju.

Računarstvo u Oblaku moguće je zbog tehnologije koja se naziva virtualizacija. Virtualizacija omogućuje stvaranje simuliranog, digitalnog "virtualnog" računala koje se ponaša kao da je fizičko računalo sa vlastitim hardverom.

Serveri kojima se pristupa putem interneta

Vrste Oblaka

Privatni Oblak: privatni Oblak je poslužitelj, podatkovni centar ili distribuirana mreža u potpunosti posvećen jednoj organizaciji.

Javni Oblak: javni Oblak usluga je koju pokreće vanjski dobavljač i koja može uključivati ​​poslužitelje u jednom ili više podatkovnih centara. Za razliku od privatnog oblaka, javni oblak dijeli više organizacija.

Hibridni Oblak: Implementacija hibridnog oblaka kombinira javni i privatni oblak, a može čak uključivati ​​i lokalne naslijeđene poslužitelje. Organizacija može koristiti svoj privatni oblak za neke usluge, a svoj javni oblak za druge, ili mogu koristiti javni oblak kao sigurnosnu kopiju za svoj privatni oblak.

Multicloud: Multicloud je vrsta implementacije oblaka koja uključuje upotrebu više javnih oblaka. Drugim riječima, organizacija s višeglasnim raspoređivanjem unajmljuje virtualne poslužitelje i usluge od nekoliko vanjskih dobavljača - da bi nastavila gore korištenu analogiju, ovo je poput najma nekoliko susjednih parcela od različitih iznajmljivača.

SaaS u poslovanju

Softver kao usluga

Prednosti i nedostaci 

Evo nekoliko ključnih prednosti SaaS-a:

 • Nema potrebe za održavanjem ili preuzimanjem podataka na korisnikovom sustavu
 • Korisnik može pronaći jednostavne i fleksibilne modele plaćanja temeljene na pretplati
 • Vlasnicima tvrtki omogućuje odabir samo onih značajki koje su potrebne za njihovo poslovanje u SaaS sustavu
 • SaaS sustav je lako dostupan u cijelom svijetu

Nedostaci koje su naveli ljudi koji koriste SaaS proizvode:

 • SaaS proizvodi ne mogu biti u vlasništvu, podaci i sve vezano nestaje u trenutku kada se softver prestane plaćati, odnosno prekine se pretplata
 • Integracija SaaS proizvoda s drugim programima uvijek je složena

Implementacija 

Pročitajte nekoliko savjeta koji omogućuju bilo kojoj organizaciji da se lako prilagodi rješenjima temeljenim na SaaS-u:

 • Izvođenje edukacija za zaposlenike i osoblje na visokoj razini te podučavanje kako se SaaS razlikuje od ostalih softverskih rješenja i kako se može učinkovito koristiti za rast tvrtke ili organizacije
 • Planiranje osebujnog financijskog modela koji osigurava novčani tijek organizacije na drugačiji način i lako praćenje i analizu novčane potrošnje

Najpoznatiji primjeri

Mnogi koriste SaaS proizvode, a da ne znaju da se radi o SaaS usluzi. Evo nekoliko SaaS proizvoda koje obično koriste ljudi širom svijeta.

HubSpot - američki je prodavač softverskih proizvoda za marketing, prodaju i korisničku uslugu.

Shopify - je kanadska multinacionalna tvrtka za e-trgovinu.

Dropbox - je američka firma koja vrši usluge “hostinga” (skladištenja) datoteka

Mailchimp - američka platforma za automatizaciju marketinga i usluga marketinga putem e-pošte.

Jira Software - je softver za praćenje razvoja proizvoda ili projekta koji je razvio Atlassian, a omogućuje praćenje grešaka i agilno upravljanje projektima.

SaaS u industrijskim tvrtkama

Posljednjih godina Softver kao usluga (SaaS) pojavio se kao rješenje za proizvođače kao alternativa lokalnim sustavima. Značajni razvoj tehnologije u oblaku učinio je SaaS moćnijim i pristupačnijim za tvrtke.

3 razloga zbog kojih je SaaS izvrsno rješenje za proizvodne tvrtke:

 

SaaS ima niže ukupne troškove vlasništva

Sa SaaS-om proizvođač ne snosi početne troškove infrastrukture. Ne trebaju plaćati nikakve troškove održavanja jer softverska tvrtka održava poslužitelje. Proizvođač također štedi na troškovima obuke i prekvalifikacije informatičkog osoblja.

SaaS je pouzdaniji

SaaS radi na više podatkovnih centara, što znači da se podacima može pristuputi od 0 do 24 sata. SaaS također koristi sofisticirano šifriranje podataka, tako da su Vaši osjetljivi podaci dobro zaštićeni. Nadalje, SaaS vam omogućuje ažuriranja softvera i ispravke programskih pogrešaka u stvarnom vremenu, tako da nikada nećete morati čekati najnoviju verziju. Možete izbjeći glomazan postupak lokalnog ažuriranja, tako da nema potrebe za ponovnom konfiguracijom i migracijom.

SaaS je brži i fleksibilniji

Možda najveća korist SaaS-a za proizvođače je njegova fleksibilnost i jednostavnost upotrebe. SaaS je jednostavniji od lokalnih rješenja od samog početka. Nema potrebe za instalacijom softvera, pa je početak jednostavan kao prijava na mreži. Vrijeme provedbe je znatno kraće. Nakon što započnete, softveru možete pristupiti s bilo kojeg mjesta. Uvid u svaki dio proizvodnje i odjela možete ostvariti pomoću telefona ili tableta jer niste vezani uz aplikaciju na stolnom računalu.

Najveće prednosti korištenja SaaS-a u proizvodnim tvrtkama

Smanjeni operativni troškovi

Pristup softverskom paketu vrši se pretplatom (obično godišnjom ili mjesečnom), međutim, uporaba tradicionalnog softvera zahtijeva dobivanje licence. Uz to, za uporabu tradicionalnog softvera potrebno je planirati troškove održavanja, dok održavanje i ažuriranje softvera SaaS automatski rade pružatelji softvera. Otuda i ekonomski interes korištenja SaaS-a u industriji.

Pristupačnost i mobilnost

Da biste pristupili SaaS sustavu, jednostavno se povežite na internet putem multimedijskog uređaja, bilo da se radi o računalu ili pametnom telefonu. To naglašava koncept mobilnosti podataka, što je prednost digitalne transformacije industrije. Zapravo, softverski paket omogućuje povezivanje udaljene radionice s istom bazom podataka kako bi se osigurala bolja komunikacija i razmjena informacija.

Sigurnost podataka

Budući da je baziran u Oblaku, SaaS je zaštićen od svake katastrofe do koje može doći u tvornici. Stoga, industrijski podaci su sigurni, što osigurava održavanje kontinuiteta proizvodnje. 

Primjeri SaaS rješenja namijenjenih proizvodnim tvrtkama

Prijelaz na Industriju 4.0 i digitalne načine poslovanja sve veći je trend u poslovanju, pa tako i u proizvodnoj industriji. Pojavom ERP (Enterprise Resource Planning) i MES (Manufacturing execution system) rješenja, proizvodne tvrtke prelaze na sve automatiziraniji način rada, lakše vode proizvodnju i postaju “pametne tvornice”.

Takvi softveri nude brojne mogućnosti - od automatiziranog vođenja i praćenja skladišta i strojeva, do sakupljanja podataka i povezivanja zaposlenika, strojeva te svih odjela tvrtke. Postoji veliki broj takvih softvera u svijetu, pa čak i u Hrvatskoj.

MachineDesk SaaS rješenje u Cloudu namijenjeno je malim i srednjim tvrtkama koje se bave strojnom obradom. Ovaj softver omogućava lakše praćenje i upravljanje cjelokupnim procesom proizvodnje, od nabavke materijala, same proizvodnje i upravljanja strojevima, do finalih proizvoda i praćenja rezultata. Povezivanje svih odjela na jednom mjestu i jednostavan pregled nad projektima, zaposlenicima, strojevima i skladištem, omogućuje potpunu digitalizaciju i značajan porast produktivnost. 

Zaključak

U usporedbi s tradicionalnim softverskim rješenjima, prednosti i fleksibilnost koje nude SaaS rješenja ima mnogo.

Neke od najznačajnijih su niski troškovi implementacije, ušteda vremena zbog uvođenja gotovih i već postojećih rješenja, umjesto novih personaliziranih softvera te plaćanje po osnovi pretplate ili potrošnji, što omogućuje prekid pretplate i otkazivanje troškova u svakom trenutku.

SaaS rješenja zasnovana na Oblaku mogu transformirati poslovanje. Ona mogu značajno pomoći organizacijama koje su u potrazi za pristupačnijom i lakše upravljivom IT infrastrukturom koju može održavati manji i manje specijalizirani IT tim.

SaaS rješenja automatiziraju mnoge dugotrajne dnevne zadatke održavanja softvera, nudeći istovremeno zaštitu podataka i podršku za oporavak od katastrofe - kao i fleksibilnost i okretnost za skaliranje softvera kako bi se uskladio s rastućim potrebama tvrtke.

Iako postoje potencijalni nedostaci SaaS-a, poput mogućeg narušavanja sigurnosti podataka, prednosti su veće od nedostataka. Stoga softver kao usluga može tvrtkama pomoći uštedjeti dragocjeno vrijeme i resurse, dok im pomaže da se više usredotoče na svoju osnovnu djelatnost.

Je ste li i Vi spremni unaprijediti svoje poslovanje pomoću SaaS softvera?

 

Klara Markotić
Content Creator at MachineDesk with a particular interest in marketing and social media.
marketing@machine-desk.com